مقاله پژوهشی
علوم تربیتی و روانشناسی
حسین خسروی؛ هادی پورشافعی؛ علی عسگری
چکیده
با توجه به تحولات گسترده و چند جانبه و تأثیر آن در عرصه رقابتهای سازمانی، نقش کارکنان از نظر درگیری شغلی و ارتقای فضیلت سازمانی برای پیشبرد اهداف ضرورت دارد که این مهم با سبک های جدید مدیریتی از جمله مدیریت کوانتومی دستیافتنی است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطهای فضیلت سازمانی در رابطه مدیریت کوانتومی و درگیری شغلی کارکنان آموزش ...
بیشتر
با توجه به تحولات گسترده و چند جانبه و تأثیر آن در عرصه رقابتهای سازمانی، نقش کارکنان از نظر درگیری شغلی و ارتقای فضیلت سازمانی برای پیشبرد اهداف ضرورت دارد که این مهم با سبک های جدید مدیریتی از جمله مدیریت کوانتومی دستیافتنی است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطهای فضیلت سازمانی در رابطه مدیریت کوانتومی و درگیری شغلی کارکنان آموزش و پرورش است. در این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی، 250 نفر از کارکنان آموزش و پرورش ادارات شهرستانهای استان خراسان جنوبی در سال 1399 به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامههای استاندارد مدیریت کوانتومی میرصفیان (1395)، درگیری شغلی لاداهل و کنجر (1995) و فضیلت سازمانی کامرون و همکاران (2004) بود که روایی تأیید و پایایی آنها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 97/0، 67/0 و 94/0 مورد تأیید قرار گرفت. دادهها با استفاده از نرمافزارهای آماریSPSS21 و AMOS و آزمونهای t تک نمونهای، همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه همزمان و مدلیابی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که میانگین نمره مدیریت کوانتومی و فضیلت سازمانی در کل و مؤلفههای آن در کارکنان آموزش و پرورش به طور معناداری بیشتر از میانگین نمره نظری (3) است ولی میانگین نمره درگیری شغلی در کارکنان آموزش و پرورش به طور معناداری کمتر از میانگین نمره نظری (3) است (001/0p<). همچنین مؤلفههای تفکر و اعتماد کوانتومی اثر منفی و معنادار و مؤلفه احساس کوانتومی اثر مثبت و معناداری بر درگیری شغلی دارد. مدیریت کوانتومی به طور مستقیم بر درگیری شغلی اثر معناداری ندارد ولی مدیریت کوانتومی به طور غیرمستقیم و از طریق متغیر میانجی فضیلت سازمانی بر درگیری شغلی اثر معناداری داشت و مدل، از برازش لازم برخوردار بود (72/3=Z ، 001/0p<).
مقاله پژوهشی
تربیت بدنی و علوم ورزشی
محمد مهدی پزنده؛ سید محمد حسین رضوی؛ سعید امیرنژاد؛ نصرالله محمدی
چکیده
مقدمه: هدف از پژوهش حاضر واکاوی عوامل موثر بر گردشگری ورزشی در منطقه کویری فردوس بود. گردشگری و همچنین فعالیت های ورزشی تفریحی باعث ارتقای سفر و تعامل با افراد دیگر و صمیمیت با محیط می شود. معرفی رویدادهای ورزشی و مشارکت شرکتکنندگان داخلی و بینالمللی می تواند به درآمد کشور کمک قابل توجهی نماید که به آن کمتر توجه شده است.
روش تحقیق: ...
بیشتر
مقدمه: هدف از پژوهش حاضر واکاوی عوامل موثر بر گردشگری ورزشی در منطقه کویری فردوس بود. گردشگری و همچنین فعالیت های ورزشی تفریحی باعث ارتقای سفر و تعامل با افراد دیگر و صمیمیت با محیط می شود. معرفی رویدادهای ورزشی و مشارکت شرکتکنندگان داخلی و بینالمللی می تواند به درآمد کشور کمک قابل توجهی نماید که به آن کمتر توجه شده است.
روش تحقیق: روش تحقیق توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه گردشگران ورزشی در منطقه کویری شهرستان فردوس در بهار 1401 و روش نمونه گیری در تحقیق حاضر احتمالی بوده است، تعداد نمونه آماری با توجه به فرمول کوکران و با توجه به جامعه آماری نامحدود 384 نفر (به تقریب 400 نفر) در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن از طریق تحلیل عاملی تائیدی و پایایی آن نیز با استفاده از آلفای کرونباخ سنجش و مورد تائید قرار گرفت. در این پژوهش برای سنجش آمار استنباطی از مدل معادلات ساختاری با نرم افزار آموس استفاده شده است.
یافته ها: نشان داد که عواملی چون جاذبه های طبیعی، زیرساخت، فرهنگ و مدیریت از عوامل تاثیرگذار بر جاذبه های گردشگری در منطقه کویری فردوس می باشند. بیشترین تاثیرگذاری متعلق به عوامل و جاذبه های طبیعی (با 49 درصد) بود.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که برخی از قابلیت های این منطقه وجود مناطق نمونه گردشگری مانند شهر تون، باغستان، آبگرم معدنی فردوس و سایر جاذبه های متنوع گردشگری، تاریخی و تفرجگاهی معرفی شده است که از راهبردها و سیاست های زیرساختی لازم جهت جذب گردشگران و حمایت از سرمایه گذاری در این بخش نام برده شده است.
مقاله پژوهشی
مدیریت دولتی
رضا زارع؛ محمد صفری
چکیده
هـدف از این پژوهش، طراحی مدل حمایتگری اجتماعی به منظور کاهش فقر در کودکان است. روش تحقیق در این پژوهش کیفی و از نوع نظریه پردازی دادهبنیاد است. جامعه آماری آن شامل مدیران، کارشناسان و مددکاران اجتماعی کمیته امداد امام خمینی ره استان خراسان رضوی و همچنین اساتید و صاحب نظران دانشگاهست. روش گردآوری دادهها، استفاده از مصاحبههای ...
بیشتر
هـدف از این پژوهش، طراحی مدل حمایتگری اجتماعی به منظور کاهش فقر در کودکان است. روش تحقیق در این پژوهش کیفی و از نوع نظریه پردازی دادهبنیاد است. جامعه آماری آن شامل مدیران، کارشناسان و مددکاران اجتماعی کمیته امداد امام خمینی ره استان خراسان رضوی و همچنین اساتید و صاحب نظران دانشگاهست. روش گردآوری دادهها، استفاده از مصاحبههای نیمه ساختاریافته است که به شیوة نظری و هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری با 23 نفر از متخصصان و صاحب نظران انجام گرفت. تحلیل متون مصاحبه به روش نظاممند در قالب مدل پارادایمی اشتراوس و کوربین (1998)، در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام شد. تحلیل دادهها نشان داد که مدل حمایتگری اجتماعی کودکان فقیر دارای شش مقوله اصلی و هیجده مقوله فرعی شامل: مقوله علی با عنوان «فقر کودکانه»، در برگیرنده (فقر مادی)، (فقر فرصت) و (فقر ارتباطی)؛ مقولة محوری با عنوان «حساسیت زایی اجتماعی» شامل: (برجسته سازی فقر کودکان)، (آگاهی بخشی و همراه سازی عمومی) و (مطالبه گری اجتماعی)؛ مقوله راهبردها با عنوان «سیاستگذاری حمایت گرا» حاوی: (طراحی سیاستهای حمایتی اثربخش) و (پایش سیاستها و اقدامات مدیریتی)؛ مقوله عوامل زمینه ای با عنوان «شناسایی و پایش مستمر فقر کودکان» شامل: (تهیه بانک اطلاعاتی کودکان فقیر)، (طراحی ساختار سازمانی پایش فقر کودکان) و (تهیه نقشه و اکوسیستم فقر کودکان)؛ مقوله شرایط مداخلهگر با عنوان «شکل دهی شبکههای حامی» در بر گیرنده: (تشکیل و تقویت سازمان غیردولتی و مردم نهاد)، (کفالت اجتماعی) و (بسیج عمومی)؛ و مقوله پیامدها با عنوان «بهزیستی اجتماعی کودکان» حاوی: (توانمندسازی کودکان)، (کاهش آسیب های اجتماعی کودکانه)، (اعتمادسازی اجتماعی) و (هم افزایی منابع) میباشد. پیشنهاد میگردد سازمانها و نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد امام خمینی ره با بهره گیری از این مدل، بستر مناسبی جهت افزایش حمایت گریهای اجتماعی به منظور رفاه و بهزیستی بیشتر کودکان فقیر فراهم سازند.
مقاله ترویجی
علوم اجتماعی
سعیده شهبازین
چکیده
سرعت گرفتن مهاجرت به ویزه مهاجرت داخلی در عصر جدید، موجب تبدیل آن به پدیدهای جمعیتی شدهاست؛ در کشورهای درحال توسعه، تجربه مهاجرت به دنبال رشد و توسعه اقتصادی نبود و درنتیجه، روند سریع و روبه رشدی از مهاجرت صورت گرفت که بعد از چند دهه به صورت پدیدهای مشکلزا شناسایی شد. این جابجاییها و به دنبال آن شهرنشینی گسترده، تغییراتی ...
بیشتر
سرعت گرفتن مهاجرت به ویزه مهاجرت داخلی در عصر جدید، موجب تبدیل آن به پدیدهای جمعیتی شدهاست؛ در کشورهای درحال توسعه، تجربه مهاجرت به دنبال رشد و توسعه اقتصادی نبود و درنتیجه، روند سریع و روبه رشدی از مهاجرت صورت گرفت که بعد از چند دهه به صورت پدیدهای مشکلزا شناسایی شد. این جابجاییها و به دنبال آن شهرنشینی گسترده، تغییراتی بنیادی در نحوه سکونت و الگوی زیست ایجاد کرده است. مهاجرت گسترده با برهم زدن تعادل جمعیتی، موجب فشار بر منابع مناطق شده که به منظور جلوگیری از این فشار، شناخت الگوهای مهاجرت حاکم بر آن مناطق میتواند نقش بسزایی در مدیریت مهاجرت داشتهباشد. این مطالعه با استفاده از تحلیل ثانویه دادههای سرشماری عمومی نفوس و مسکن استان خراسان رضوی، ضمن بررسی الگوهای مهاجرت شهر مشهد طی بیست سال به جریان این جابجاییها پرداخته است. نتایج نشان داد که بیش از 80 درصد از کل مهاجران وارد شده به شهرستان مشهد، وارد شهر مشهد شدهاند. عمده مهاجرتها به صورت درون شهرستانی بوده اما در مجموع استانهای تهران و سیستان و بلوچستان بیشترین مهاجرفرستی به این شهر را داشتهاند. ترکیب جمعیتی مهاجران نشان داد در کنار 80 درصد از مهاجرتهای شهر به شهر، مشهد هر ساله پذیرای درصد قابل توجی از مهاجران خارجی نیز بوده که مبدا عمده آنها کشور افغاتستان است. ادامه جریان مهاجرت گسترده به شهر مشهد منجر به تشدید وضعیت تراکمی این شهر شده و مسائلی مانند حاشیه نشینی، ایجاد سکونتگاههای غیررسمی، افزایش مشاغل کاذب، مسائل و مشکلات اجتماعی و فرهنگی و... را به همراه خواهد داشت.
مقاله پژوهشی
اقتصاد فرهنگ
احمد عربشاهی کریزی؛ ملیحهالسادات هاشمی مقدم
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر بدبینی سازمانی بر فرسودگی شغلی با توجه به نقش تعدیل گری کیفیت زندگی کاری بوده است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی و از لحاظ نحوهی گردآوری دادهها، جزو تحقیقات پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان و مدیران فرودگاههای استان خراسان جنوبی است. با استفاده از فرمول کوکران ...
بیشتر
هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر بدبینی سازمانی بر فرسودگی شغلی با توجه به نقش تعدیل گری کیفیت زندگی کاری بوده است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی و از لحاظ نحوهی گردآوری دادهها، جزو تحقیقات پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان و مدیران فرودگاههای استان خراسان جنوبی است. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه آماری 74 نفر برآورد شد و با روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. روایی پرسشنامه ها به شیوه روایی محتوایی و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه گردید. جهت تحلیل دادهها و آزمون فرضیهها از نرمافزار های SPSS و Smart PLS استفاده شد. یافتهها نشان می دهد که بدبینی سازمانی با فرسودگی شغلی رابطه مثبت و معنی دار دارد. کیفیت زندگی کاری، رابطهی میان بدبینی سازمانی و فرسودگی شغلی را تعدیل میکند. قانونگرایی، وابستگی اجتماعی رابطه میان بدبینی سازمانی و فرسودگی شغلی را تعدیل نمیکند. محیط کاری و ایمن و بهداشتی، فرصت رشد و امنیت مداوم، پرداخت منصفانه و کافی، فضای کلی زندگی، توسعه قابلیتهای انسانی و یکپارچگی و انسجام اجتماعی از ابعاد کیفیت زندگی کاری رابطه میان بدبینی سازمانی و فرسودگی شغلی را تعدیل میکند.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
مقاله پژوهشی
برنامه ریزی روستایی
احمد حجاریان
چکیده
خواستگاه ادبیات و توسعه مضامین علمی و عملیاتی گردشگری ، بیشتر از جنبه اقتصادی و اجتماعی قابل بحث است که پیشرانهای کارکردی خود را در دل طراحان و مفسران ملل توسعهیافته میبیند. از این گذار، از گردشگری روستایی بهعنوان شاهراه کلیدی دنیای آتی در بهرهبرداری محیطی و آیندهپژوهی سرزمینی و محلی یاد میشود. نوشتار حاضر با علم به جایگاه ...
بیشتر
خواستگاه ادبیات و توسعه مضامین علمی و عملیاتی گردشگری ، بیشتر از جنبه اقتصادی و اجتماعی قابل بحث است که پیشرانهای کارکردی خود را در دل طراحان و مفسران ملل توسعهیافته میبیند. از این گذار، از گردشگری روستایی بهعنوان شاهراه کلیدی دنیای آتی در بهرهبرداری محیطی و آیندهپژوهی سرزمینی و محلی یاد میشود. نوشتار حاضر با علم به جایگاه این مهم در آینده اقتصاد کشورمان و با تأثیر از مطالعات جهانی صورت گرفته و همچنین تأثیر از نقش کمرنگ مطالعات گردشگری روستایی، بهبررسی این مهم در استان خراسان رضوی پرداخته است. روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی و نوع آن ازنظر هدف، بنیادی است. برای جمعآوری اطلاعات از روشهای اسنادی و میدانی استفادهشده است. جامعه آماری 19 روستای انتخابی هدف گردشگری استان خراسان رضوی و از مجموع 2894خانوار ساکن در سکونتگاههای روستایی ، با فرمول کوکران، حجم نمونه 339 خانوار برآورد و این افراد با روش نمونهگیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. برای آزمودن مدل مفهومی پژوهش و بررسی تأثیر ابعاد پژوهش بر توسعه گردشگری روستایی از تکنیک حداقل مربعات جزئی و از نرمافزار Smart PLS، استفاده گردید. با توجه نتایج، ضرایب t بین متغیرهای اصلی پژوهش، بالای 96/1 بوده یعنی رابطه معنادار و مستقیم است؛ بدین ترتیب ابعاد اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی، برنامه ریزی و مدیریتی و زیرساختی و خدماتی بر توسعه گردشگری روستایی تأثیر مثبت و معناداری دارد که مقدار R2 نشان میدهد 94.3 درصد توسعه گردشگری روستایی با دستیابی به ابعاد چهارگانه تبیین شده و بعد اقتصادی با ضریب 89/0، تأثیر بیشتری نسبت به سایر ابعاد بر توسعه گردشگری روستایی داشته است. پیشنهاد می شود به منظور ارتقا سطح توسعه گردشگری روستایی شاخصهای فرهنگی-اجتماعی مورد توجه بیشتری قرار گیرد تا برایند نهایی توسعه گردشگری بهبود یابد.